Monday, 18 November 2013

roti sosej

 Kali ni nak share resepi roti sosej pintal.



Bahan-bahan :

- 2 1/2 cawan tepung gandum
- *1 paket yis (ibu pakai brand mauripan)
- *1 sk garam
- *2 sb gula
- 1 sb mentega
- 1 sb susu sejat
- 3/4 cawan air suam
- 1 sb bread softener (ni ibu tambah, saje nak try tengok apa hasilnya)


Cara-cara :

- Masukkan bahan bertanda * kedalam air suam. Biarkan 10min.
- Masukkan air suam ke dalam tepung dan mentega.
- Uli tepung sampai jadi doh (tidak melekat. Boleh tambah tepung jika masih melekat)
- Rehatkan doh selama 45min (doh akan mengembang 2 kali ganda)
 -balut sosej

-kemudian potong mcm ni..

 -pastu bentuk kan mcm ni




taraaaaa!!!
Bole bako dah dlm oven...bakar suhu 170-180...20min api atas bawah....atau hingga masak


boleh la letak sos ngan mayonis kat atas roti tu... selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment