Kali ni nak share resepi roti sosej pintal.
Bahan-bahan :
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- *1 paket yis (ibu pakai brand mauripan)
- *1 sk garam
- *2 sb gula
- 1 sb mentega
- 1 sb susu sejat
- 3/4 cawan air suam
- 1 sb bread softener (ni ibu tambah, saje nak try tengok apa hasilnya)
Cara-cara :
- Masukkan bahan bertanda * kedalam air suam. Biarkan 10min.
- Masukkan air suam ke dalam tepung dan mentega.
- Uli tepung sampai jadi doh (tidak melekat. Boleh tambah tepung jika masih melekat)
- Rehatkan doh selama 45min (doh akan mengembang 2 kali ganda)
-balut sosej
-kemudian potong mcm ni..
-pastu bentuk kan mcm ni
taraaaaa!!!
Bole bako dah dlm oven...bakar suhu 170-180...20min api atas bawah....atau hingga masak
boleh la letak sos ngan mayonis kat atas roti tu... selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment