Friday, 22 November 2013

Rainbow Cake



Bahan2:
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je)
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni) (ibu kurangkan ke 1 1/2 cawan masih terasa agak manis.. mungkin orang lain ok dah kot)
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh (ibu alas dengan baking paper bahagian bawah loyang (saiz 8") & sapu keliling loyang dengan butter)

Cara:
1. Ayakkan tepung, baking powder & garam. Ketepikan.
2. Pukul butter & gula sampai kembang & gebu2 .
3. Masukkan telur putih, pukul lagi sampai sebati & gebu . (masukkan sedikit demi sedikit)
4. Masukkan esen vanila
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
6. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
7. Pastu bakar satu per satu guna loyang 8 inci ..jangan guna loyang besar nanti kek jadik nipis, bakar pada suhu 170C/ 180 C dlm 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai.. (jgn buang lg kertas alas utk mudahkan kerja melayer)
8. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream @ what ever you want..hee
9. Boleh jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suka )
 *ibu lapisi & frosting kek dengan cheesecream frosting seperti resepi di bawah,

~ reminder utk ibu : sukatan gula - 1 1/4 cawan sahaja
~ setiap kaler lebih kurang 141gm
~ ibu lebih suka guna resipi frosting dibawah ni
~ tip  : bakar dgn suhu 15C (20 min) ~ menghasilkan kek yg tak berkerak/garing dan cantik

Resepi Krim Cheese : (boleh juga digunakan sbg frosting RV cake/cupcake)
Bahan :
500 grm whipping cream - brand VIVO
250 grm cream Cheese - brand Phillidephea (ibu tambah 125gm lg utk bg lebihkan rasa cheese)
60 grm gula icing ~ ibu guna 50gm jer
110 grm butter ~ ibu guna 100gm jer
2 titik lemon paste

Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.


Sup Kepala Ikan





Kepala Ikan (ikn merah best)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Kulit kayu manis, bunga lawang
1 sudu besar lada hitam
Garam
Daun sup


Cara-cara :

Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris. Lada hitam ditumbuk kasar. Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Masukkan bawang dan halia hiris. Goreng hingga wangi.

Masukkan sedikit air dan biarkan air mendidih, sebelum dimasukkan kepala ikan yang sudah dipotong kecil. Bila ikan hampir masak, masukkan lada hitam dan garam. Sesuaikan rasa dan taburkan daun bawang sebelum menutup api.

Masa dihidang, boleh ditaburkan sekali lagi daun bawang dan bawang goreng jika mahu. Makan semasa panas dengan nasi panas sangat lah sedap. Mudah dan cepat disediakan.

Selamat Mencuba !

Stew Tulang

Kat peti ais banyak lagi tulang n daging masa raya korban aritu..maklum la..pak mertua buat korban..so kali ni nk cuba buat stew plak...yummyyy





 STEW TULANG

1 kg tulang ~ direbus dengan air dan garam hingga empuk
3 biji bawang Holland ~ di potong dadu halus
2 ulas bawang putih ~ di cincang halus
4 biji tomato buah ~ di dadu halus
3 helai daun Bay
1 sudu teh Pasley
1 1/2 sudu teh lada hitam ~ ditumbuk halus
1/2 botol sos cili
1 kiub daging
garam secukup rasa

Capsicum / lada bengala hijau dan merah ~ dihiris
1 batang lobak merah ~ didadu
1 biji kentang ~ didadu
2 sudu besar kacang peas
2 pokok daun ketumbar ~ dihiris

Tulang atau daging direbus terlebih dahulu bersama air dan garam hingga empuk.
Jika guna ayam, goreng dahulu ayam separuh masak ini untuk mengelakkan ayam hancur jika tidak digoreng terlebih dahulu.
Dalam periuk berasingan, tumiskan bawang dan bawang putih hingga layur
Masukkan tomato dan masak hingga layur
Kemudian masukkan tuang bersama air rebusan tadi
Masukkan juga karot, kentang dan kiub daging
Masak hingga didih dan kentang empuk
Masukkan cili sos, lada hitam, daun bay, Pasley dan perasakan dengan garam
Biarkan kuah midih dan pekat
Tambahkan kacang peas dan capsicum
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar
Sedia dinikmati bersama roti atau pasta

Selamat Mencuba!!

OReO CHeeSe CaKe

ha ni memang pebret!!




ReSePi : OReO CHeeSe CaKe

Bahan:-30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan. (aku cairkan guna mikrowave selama 10 saat)

Bahan Filling:-16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream - boleh ganti dgn yogurt asli
2 biji telor - buang tali pusatnya
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-
Base :-
gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-~ Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.
~ Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
~ Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
~ Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..
~ Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi

Selamat Mencuba !!

Resepi Meatball Ala IKEA

Selaku peminat meatball tegar..harus tau resepi ni..hehhe


Resepi Meatball Ala IKEA

250-300gm Daging Cincang
Bawang putih – optional
Sebiji bawang besar Holland – dicincang sgt halus
Bread crumb – dlm ¾ cwn, untuk kekentalannya
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur – di pukul sedikit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
¼ cawan susu segar
Secubit allspice – optional
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam secukup rasa

p/s : kalau nk senang beli jer meatball jenama ape2 pn kt pasaraya..hehee..

Cara-caranya:

Masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu, telur dan garam.

Uli semua bahan tersebut hingga rata serta kental, Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi breadcrump itu.

Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat.

Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.

Kalau taknak kukus nak goreng terus pun terpulang la.

Kalau kukus terlebih dahulu kemudian bakar dalam oven beberapa minit pun boleh.

Untuk Gravynya :

1 biji bawang besar holland -dipotong dadu lalu digoreng hingga layu sahaja, dan ketepikan.
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji tomato besar- di potong dadu
1 1/2 cawan air sejuk, *
100ml susu segar/susu cair *
3 sudu sos tomato *
3 sudu sos tiram *
2 sudu kicap manis *
2 sudu lada hitam *
1 cube ayam/ daging* - guna kiub daging lembu, lebih terasa keenakkannya..
sesudu gula * - ikut taste la

Cara-caranya:

1. Caikan butter dan masukkan tepung gandung, goreng hingga warnanya bertukar agak keperangan.

2. Kemudian, masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan seterusnya tomato.

3. Masukkan semua bahan2 yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.

4. Sejukkan seketika dan kisar sos ini supaya bahan2 seperti bawang dan tomata itu tadi hancur .

Untuk sayuran:

Baby Carrot
Brokoli

dikukus beberapa minit sahaja.. dan apabila diangkatnya terus rendam seketika dalam air ais.

tujuannya untuk kerangupan sayuran tersebut.. cubitkan sedikit garam untuk rasa..

Selamat Mencuba!!

Cheese Cake meleleh


 arini rase nk makan kek..jumpa lak resepi yg bahan2 mcm ade je kt dapur.. 
 
 
CHEESE CAKE MELELEH

BAHAN2 UNTUK KEK

**100 gram tepung hong kong
(boleh guna tepung gandum)
**60 gram tepung jagung
100 gram gula halus
2 sudu makan ovelet
4 biji telur ayam
2 biji telur kuning
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
75 gram mentega (dicairkan)
1 sudu teh esen vanilla

Cara:

Bahan yang bertanda* di ayak dulu...
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
boleh campurkan pewarna dan perasa yang anda inginkan.... strawberry ataupun coklat
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:

250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
adunan ini memang cair


Untuk hiasan:

cheddar cheese, diparut
parutla sebanyak mana yang suka....

Cara penyediaan:

Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping, tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek...

SELAMAT MENCUBA!!

Frozen Food


Sebarang tempahan hubungi 
facebook:hanna husna shop
whatsapp:0137247203(aisya)
Skarang ibu bjinak2 dgn biz kecik2.. ibu buat bnda yg ibu reti buat la..yg ibu pandai buat makanan yg di sejuk beku kan.. macam sosej roll..murtabak mini..samosa..
lepas2 ni bnyak lagi ibu nak buat....mcm karipap..pau..popia otak-otak..popia sayur...ape lagi ek? ape2 lagi la yg bole di bekukan...hihihi

Ibu gak bole COD area johor bahru, kulai jaya,skudai..dan simpang renggam..;)






ni yang dah goreng.. yummeh!!! sendrik buat sendrik terliur..




murtabak paling laris..x sempat snap pic dh abes.. yg frozen pon licin.. hewhew..
Jom COD