Friday, 22 November 2013

Sup Kepala Ikan





Kepala Ikan (ikn merah best)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Kulit kayu manis, bunga lawang
1 sudu besar lada hitam
Garam
Daun sup


Cara-cara :

Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris. Lada hitam ditumbuk kasar. Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Masukkan bawang dan halia hiris. Goreng hingga wangi.

Masukkan sedikit air dan biarkan air mendidih, sebelum dimasukkan kepala ikan yang sudah dipotong kecil. Bila ikan hampir masak, masukkan lada hitam dan garam. Sesuaikan rasa dan taburkan daun bawang sebelum menutup api.

Masa dihidang, boleh ditaburkan sekali lagi daun bawang dan bawang goreng jika mahu. Makan semasa panas dengan nasi panas sangat lah sedap. Mudah dan cepat disediakan.

Selamat Mencuba !

No comments:

Post a Comment